Πώς να επιλέξω Δραπανοκατσάβιδο;

04/11/2020
από

Συχνά ακούμε ονομασίες εργαλείων όπως Δράπανα, Πνευματικά δράπανα, Δραπανοκατσάβιδα, Κρουστικά δραπανοκατσάβιδα και Παλμικά κατσαβίδια οι οποίες μας προκαλούν μια μικρή σύγχυση ως προς τις χρήσεις τους.

https://www.dakalatzis.gr/erga...

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές χρήσεων ανάμεσα σε αυτά τα εργαλεία;

• Δράπανα ή Δραπανοκατσάβιδα: εργαλεία κατάλληλα για άνοιγμα τρύπας σε ξύλο και μέταλλο αλλά και για βίδωμα.

• Πνευματικά δράπανα: κατάλληλα για διάτρηση σε μπετόν, μάρμαρο, πέτρα κ.α.

• Κρουστικά Δράπανα ή Κρουστικά Δραπανοκατσάβιδα: εργαλεία κατάλληλα για άνοιγμα τρύπας σε ξύλο πλαστικό ή μέταλλο και με την κρουστική λειτουργία σε τσιμέντο, πέτρα ή μάρμαρο αλλά και για βίδωμα – ξεβίδωμα σε όλα τα υλικά.

• Παλμικά κατσαβίδια: εργαλεία σχεδιασμένα να βιδώνουν και να ξεβιδώνουν βίδες ακόμη και σε δύσκολες εργασίες. 

Αρκεί μια ματιά στις χρήσεις των πιο πάνω εργαλείων για να δούμε ότι τα κρουστικά δραπανοκατσάβιδα είναι τα εργαλεία εκείνα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες λειτουργίες , χρησιμοποιούνται για άνοιγμα τρύπας σε ξύλο, μέταλλο, γυψοσανίδα, τσιμέντο, μπετόν και για βίδωμα-ξεβίδωμα. Επίσης μπορούν να δεχτούν και διάφορα εξαρτήματα όπως συρματόβουρτσες , περιστροφική ελαστική βάση τριβείου, ρασπάκια, φρέζες κ.α. Κάποια μοντέλα με αρκετά μεγάλη ροπή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για ανάμιξη χρωμάτων συνδέοντας στο τσοκ έναν αναδευτήρα. 

Με δεκάδες μοντέλα διαθέσιμα στην αγορά για να διαλέξετε, η απάντηση στην ερώτηση «Ποιο δραπανοκατσάβιδο να αγοράσω» μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Το κλειδί της απάντησης είναι στις πιο κάτω ερωτήσεις:

• τι θέλετε να κάνετε με το δραπανοκατσάβιδο

• πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε;


Ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο ή Δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας (επαναφορτιζόμενο);

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι η τροφοδοσία του εργαλείου. Θα είναι ηλεκτρικό ή μπαταρίας; Τα ηλεκτρικά δραπανοκατσάβιδα έχουν αυτονομία χρήσης (δεν χρειάζονται ποτέ επαναφόρτιση) και είναι συχνά πιο ισχυρά από τα αντίστοιχα μπαταρίας. 

Υπάρχει όμως ένα αλλά και αυτό αναφέρεται στην εξάρτηση του εργαλείου από το καλώδιο και μια ηλεκτρική πρίζα. Όλα αυτά περιορίζουν τη χρήση του ηλεκτρικού εργαλείου σε θέσεις εργασίας κοντά σε μια ηλεκτρική πρίζα, ακόμη και εάν χρησιμοποιήσουμε μπαλαντέζα. 

Από την άλλη, τα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν οπουδήποτε, αλλά μπορούν να δουλεύουν τόσο όσο αντέχει η μπαταρίας τους. Για το λόγο αυτό θεωρούνται συμπληρωματικά ενός ηλεκτρικού εργαλείου. Κάποια μοντέλα προσφέρονται με δύο μπαταρίες για μεγαλύτερη αυτονομία ώστε να μπορείτε να φορτίζετε την μία ενώ η άλλη είναι σε χρήση.

https://www.dakalatzis.gr/erga...

Διάρκεια και απόδοση μπαταρίας ενός δραπανοκατσάβιδου

Η τάση μπαταρίας κυμαίνεται από 9,6 έως 36 Volt. Η υψηλότερη τάση έχει μεγαλύτερη ροπή, αλλά για καθημερινή χρήση τα μοντέλα 10,8 έως 14,4 Volt είναι συνήθως αρκετά ισχυρά. Η υψηλή τάση μαζί με τις υψηλές αποδόσεις Ampere / Hour (Ah), εγγυώνται μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου λειτουργίας της μπαταρίας. Και βέβαια οι μπαταρίες πρέπει να είναι νέας τεχνολογίας Ιόντων Λιθίου (Li-ion).


Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός δραπανοκατσάβιδου

• Η μεταβλητή ταχύτητα η οποία επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο στις εργασίες τρυπήματος και βιδώματος. Οι υψηλές ταχύτητες επιλέγονται για τρύπημα μετάλλου ή ξύλου. Οι χαμηλές ταχύτητες σε συνδυασμό με υψηλή ροπή επιλέγονται για εργασίες βιδώματος.

• Η πολλαπλή ρύθμιση ροπής η οποία επιτρέπει το τέλειο βίδωμα σε ποικιλία υλικών με διαφορετικά μεγέθη βιδών. Όταν το δράπανο λειτουργεί σαν κατσαβίδι με υπερβολική ροπή μπορεί να σπάσει τη βίδα.

• Η διάμετρος τρύπας που μπορεί να ανοίξει.

• Το μέγεθος του τρυπανιού που μπορεί να δεχτεί το τσοκ. Τα συνηθισμένα μεγέθη είναι 3/8’’ και ½’’ (10 ή 13 mm). Για τις περισσότερες οικιακές εργασίες, θεωρείται επαρκής διάμετρος τσοκ 3/8 ‘’ (10mm), αλλά εάν σκοπεύετε να τρυπήσετε σε πιο συμπαγή υλικά όπως μέταλλο ή σκυρόδεμα, τότε προτιμήστε ένα μεγαλύτερο δραπανοκατσάβιδο.

• Κρουστικό ή απλό: τα κρουστικά δραπανοκατσάβιδα είναι απαραίτητα για τρύπημα σε σκυρόδεμα ή σε τοιχοποιία. 

• Η κατασκευή του εργαλείου: Για συχνές και απαιτητικές εργασίες θα πρέπει να επιλεγεί ένα δραπανοκατσάβιδο καλής κατασκευής με αυτόματο τσοκ 13mm και ίσως με μεταλλικό κιβώτιο ταχυτήτων.

• Η εργονομία του εργαλείου, η αίσθηση του όταν το πιάνετε στα χέρια σας. Όταν επιλέγετε ένα εργαλείο, σηκώστε το και δείτε πως το αισθάνεστε στο χέρι σας. Είναι πάρα πολύ βαρύ; Νιώθετε τη λαβή του να εφαρμόζει σωστά στο χέρι σας; Είναι εύκολη η ρύθμιση της ταχύτητας με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας;


Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν την αγορά ενός δραπανοκατσάβιδου. Για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα https://www.dakalatzis.gr/erga...

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική